19 Nisan 2015 Pazar

Ya Taraf Olursunuz Ya da Bertaraf Olursunuz


Bizim topraklarda babadan oğula miras,sağlam bir gelenektir.Osmanlı zamanında babadan oğula taht kalıyormuş ama n’apalım kader işte bize de babadan sefasıyla da cefasıyla da miras olarak taraftarlık kalıyor…
EVLADIMA MİRAS BU SEVDA 

Takım tarafı olmakla ilgili düşüncelerimi size bir 
erkek taraftar gözüyle aktaracağım.Bunu özellikle belirtiyorum çünkü yanlış anlaşılmalara mahal vermek istemiyorum.Ama hazır lafı açılmışken sosyal ağlarda ortam yapmak amacıyla takım tutan,yarım yamalak bilgileriyle,adam akıllı araştırmadan,bilmeden,sırf yakışıklı futbolcu tutkusuyla olayla dahil olan-Marco Reus için Dortmund’lu olanlar- bayan arkadaşlar da hiç samimi değiller bence.Bu da benim düşüncem.
Her tribünde olması gereken bir bayan taraftar

Konumuza dönersek,
Takım tarafı olmak zor iştir,öyle her yiğidin harcı değildir bu işin hakkını vermek.Bir tarafı desteklemek,bir şeyler için uğraşmak,uğruna kendinden bir şeyler vermek,kaybetmek,değerlerine sahip çıkmak,tuttuğun takımın stadını evin bellemek,o takımı bir babanın evladına sahip çıktığı gibi sahip çıkmak,onu bağrına basmaktır asıl olay.

Takımına bağlı bir taraftar olmak,sadık olmak çok önemli bir mevzudur,öyle herkes beceremez. Zaten bu taraftar olma olgusuyla ilgili yanlışlar çok fazla bizim toplumumuzda. Taraftar olan adam takımını her ortamda eğrisiyle doğrusuyla her koşulda destekler,ona sahip çıkar
tıpkı sevdiğine,ailesine sahip çıkıyormuş gibi.Eğer bunu yapabiliyorsa işte o zaman gerçek bir taraftar olur. Yoksa kendi takımının yaptığı her şeyi iyi,doğru,güzel diğerlerininkini yanlış,kötü,düşmanca diye değerlendirir,amaçsızca,körü körüne savunur durar sadece.İşte yanlış olan şey budur.

Taraftar adam yanlışı doğrudan ayırt edebilmelidir.Yoksa sevgisi sadece sempatizanlıkla sınırlı kalır.

Taraftar dediğin cefakar olur.

Taraftarlık gerçekten zor bir müessesedir.Hele ki bizim ülkemizde bambaşka bir zorluğu vardır.Bir kısım insanlar taraftarlığı rakibine saygılı,takımına değer veren ve her türlü olaya karşı bir duruşu olan bir olgu olarak görür. Bir kısım insanlar ise,takımının zor duruma düşmesini önemsemeden,tuttuğu takımı kendince güçlü kılmak adına her türlü pisliği yapan bir olgu olarak görür. He bir de ortamlarda örnek taraftar olup,el altından her türlü pisliğin içinde olan kertenkeleler var ki onlara diyeceklerim sayfalara sığmaz !

Taraftar adam takımına sadık olur!Stada gidecek,lisanslı formasını alacak,kombinesini alacak,kulübüne elinden geldiğince desteğini sağlayacak...Tabi ki mali durumu buna el vermeyen taraftarlarda olabilir.Onlarda desteğini manevi anlamda en üst düzeye çıkaracak,takımını her daim takip edecek,gerektiğinde takımının yanında duracak,fırsat bulduğu anda takımının peşinden koşacak.Özetle taraftarlığın hakkını verecek !
                   Taraftar dediğin sadık olur!

Yabancı ülkelerdeki taraftarlarla bizim ülkemizin taraftarlarını kıyaslamak bence haksızlıktır. Çünkü oradaki bütün sistemi yöneten şey ; beyin. Bizdekini siz biliyorsunuz. Gerçekten de bizdekilerin beyni yok fikri var! Bu güzel tespit için teşekkürler Cem Hocam.

Bizim taraftarların yabancı taraftarlara kıyasla handikaplarından biri de,üzerlerinde uygulanan çeşitli algı operasyonları. Maalesef ülkedeki medya daima çatışmalardan beslendiği için taraftarlar sürekli bir kaosun içine çekilmeye çalışılmakta. Hele ki yaptıklarına spor programı diyen o şaklabanlar...Reyting uğruna yapmayacağı şey olmayan o kanallar … Bu genelleme içine maalesef kendine Türk sporunun en büyük destekçisi diyen,yayıncı kuruluşumuz Lig TV'yi de dahil ediyorum.Çünkü algı operasyonlarının asıl operatörü bunlar! Yanlı yayınlar,yalan haberler,takım başkanlarına,renklerine beslenen kinler hep bir kaos oluşturmakta.
Ülkemizdeki futbol programlarından bir tanesi.

Tüm bunlara rağmen taraftarlığın ne demek olduğunu bilen,bütün bu olumsuzluklara rağmen taraftar olmanın bütün gerekliliklerini yerine getiren ve bizlere “Her zaman bir umut vardır” dedirtebilen bütün taraftar ağabeylerime,ablalarıma  ve kardeşlerime kendi adıma sonsuz teşekkür ederim.

Takımının renklerini dünyanın en güzel renkleri olarak addeden, formasını,armasını kutsal bir sembol olarak gören,stadını mabed bilen,hocasına,başkanına futbolcusuna saygı duyan,rekabetin değerini bilip onu çirkinleştirmek yerine zenginleştirmeye çalışan her bireye,taraftarlık müessesine yaptıkları ve yapacakları tüm katkıları için teşekkürlerimi sunarım.

Unutmayın, 
ya taraf olursunuz ya da bertaraf olursunuz !

                                                Görüşmek üzere...
                                                         @SerciFb
 

                                                          

0 yorum:

Yorum Gönder